Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Σε πόση ώρα θα ψηθεί το τοστ μου;

Μόλις έβαλα ένα τοστ να ψήσω. Επειδή όλη την μέρα έτρωγα νηστίσιμα (και μία μπουγάτσα) και πεινούσα, η πρώτη ερώτηση που προέκυψε στο μυαλό μου μόλις το έβαλα στην τοστιέρα ήταν η εξής: Σε πόση ώρα ακριβώς θα είναι έτοιμο; Έτσι σκέφτηκα να κάτσω να υπολογίσω τον χρόνο που θα περιμένω.

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως η τοστιέρα είναι ένας απλός αντιστάτης. Δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο στην κατασκευή της. Η λειτουργία που έχει είναι να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική. Άντε το πολύ να έχει ένα θερμοστάτη που σου λέει πότε είναι έτοιμο το τοστ (Μετά το διάβασμα αυτής της ανάρτησης ξηλώστε τον θερμοστάτη από την τοστιέρα σας. Δεν θα τον χρειάζεστε πλέον.)

Το δεύτερο που σκέφτηκα είναι ότι η πρίζα έχει εναλλασσόμενο ρεύμα του οποίου η ενεργός τάση είναι Vrms=220 V . Έτσι για να βάλουμε την παράμετρο του χρόνο στο παιχνίδι πρέπει να βρούμε την ισχύ της τοστιέρας. Για να το κάνουμε αυτό έχουμε δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι να ψάξουμε τιμές αντιστάσεων για τοστιέρες στο διαδίκτυο. Κάνοντας το αυτό βρίσκουμε πως μία φθηνή τοστιέρα σαν την δικιά μου έχει μία αντίσταση γύρω στα 50 Ω . Έτσι με τον τύπο
μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ της τοστιέρας. Οπότε
Ο δεύτερος τρόπος αποδεικνύει ότι ο πρώτος τρόπος είναι χαζός. Πολύ απλά ψάξτε για την ισχύ διάφορων μοντέλων τοστιέρων. Κάνοντας ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα ότι μία φθηνή τοστιέρα έχει ισχύ 650 W.

Για να σκεφτούμε ποια τιμή από τις δύο θα κρατήσουμε πρέπει να σκεφτούμε όπως με μαθαίνουν στην σχολή μου: Να προλαμβάνουμε το χειρότερο. Οπότε έχουμε τις εξής περιπτώσεις: Αν χρησιμοποιήσουμε την τιμή 650 W ενώ η πραγματική τιμή είναι κοντά στο 968 W θα υπερεκτιμήσουμε τον χρόνο ψησίματος (πχ θα νομίζουμε ότι το τοστ μας θα ψηθεί σε 5 λεπτά ενώ στην πραγματικότητα θα ψηθεί σε 4 λεπτά.) Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να το κάψουμε. Ενώ αν χρησιμοποιήσουμε την τιμή 968 W και η πραγματική τιμή είναι κοντά στα 650 W θα υποεκτιμήσουμε τον χρόνο ψησίματος με αποτέλεσμα να μείνει ωμό το τοστ και να χρειαστεί να περιμένουμε και άλλο.

Για να δούμε τι είναι προτιμότερο πρέπει να σκεφτούμε ότι το κάψιμο του τοστ είναι μία μη αντιστρεπτή μεταβολή. Άμα κάηκε κάηκε. Και να χτυπιέσαι κάτω αυτό δεν αλλάζει. Έτσι είτε θα το φάμε καμένο είτε θα αλλάξουμε υλικά και θα ξαναπεριμένουμε. Όμως αν καεί:

  1. Υπάρχει ο κίνδυνος να πονέσει η κοιλίτσα μας.
  2. Μπορεί να ξοδέψουμε παραπάνω υλικά ενώ είμαστε σε περίοδο κρίσης
  3. Αν t ο χρόνος ψησίματος θα περιμένουμε τελικά χρόνο 2t
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν μας διαλέγουμε πως είναι προτιμότερο να υποεκτιμήσουμε τον χρόνο ψησίματος. Έτσι επιλέγουμε ως ισχύ την 968 W .

Για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα υποθέτουμε πως για να ψηθεί ένα τοστ χρειάζονται περίπου 0.05 kWh (πάλι από προσωπική μου έρευνα στο διαδίκτυο). Συνεπώς από τον ορισμό της ισχύς έχουμε
Οπότε για να ψηθεί το τοστ χρειάζονται 3 λεπτά. Το πρόβλημα μου όμως τώρα είναι το εξής: Μέχρι να γράψω την ανάρτηση αυτή πέρασαν περίπου 45 λεπτά και τα υλικά του τοστ που είχα ήταν τα τελευταία. Συνεπώς, βασιζόμενος σε λογικά επιχειρήματα θα μείνω νηστικός σήμερα.

Πηγή: Η τοστιέρα μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου