Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Βγήκαν οι βάσεις!

Πριν λίγο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Με αφορμή αυτό το γεγονός θέλω να γράψω αυτή την ανάρτηση για να όλα τα παιδιά που δώσανε φέτος πανελλήνιες ασχέτως αν πέρασαν στην σχολή της αρεσκείας τους ή σε κάποια άλλη τους επιλογή. Δεν είμαι κάποιος ειδικός ή εκπαιδευτικός όμως ήμουν και εγώ στην θέση αυτών των παιδιών πριν πέντε χρόνια και έτσι θα ήθελα να τους παρουσιάσω κάποια προσωπικά μου συμπεράσματα.

Αρχικά στα παιδιά που δεν πέρασαν στην σχολή που επιθυμούσαν έχω να πω τα ακόλουθα:

Το ότι δεν περάσατε εκεί που επιθυμείτε δεν σημαίνει πως είστε αποτυχημένοι. Αποτυχία είναι το να σας πείσουν πως είστε αποτυχημένοι. Καταλαβαίνω πως μπορεί να νιώθετε απογοήτευση αλλά αυτό είναι κάτι το τελείως προσωρινό. Να θυμάστε πως κάθε ανθρώπινο ον έχει τις δικές του δυνατότητες οι οποίες είναι μοναδικές και ξεχωριστές. Ψάξτε μέσα σας και δείτε ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες. Να ξέρετε πως η ζωή δεν κρίνεται από το αν γνωρίζετε το θεώρημα μέσης τιμής ή από το αν φύγατε εκτός θέματος στην έκθεση. Κάτι τέτοιο θα ήταν γελοίο. Αντίθετα κρίνεται από το αν είμαστε ηθικοί άνθρωποι και από το αν προσφέρουμε στην κοινωνία.

Έπειτα, είναι πιθανό να βρεθείτε στο εξής "τρίλημμα": θα πάτε σε μία σχολή που δεν σας αρέσει, θα δώσετε ξανά εξετάσεις ή θα ψάξετε για μια δουλειά; Εδώ έχω να σας πω πως την μόνη σωστή απάντηση μπορεί να την δώσει ο εαυτός σας. Μην ακούσετε ούτε τον πατέρα σας που θέλει να σπουδάσετε δικηγόρος ούτε την μητέρα σας που δεν θα ξέρει τι να πει στους συγγενείς. Αυτό που έχει σημασία είναι τι επιθυμείτε εσείς. Γιατί το να πραγματοποιούμε επιθυμίες άλλων μόνο στον εαυτό μας μπορεί να κάνει ζημιά.

Και το τελευταίο... Στην υπόλοιπη ζωή σας θα ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις οι οποίες είναι πιθανό να είναι πολύ πιο δύσκολες από τις πανελλαδικές. Μαζέψτε, λοιπόν, εφόδια και προετοιμαστείτε για τις "μάχες" που θα ακολουθήσουν. Τα εφόδια αυτά δεν είναι τα μαθηματικά και τα λατινικά. Είναι οι αξίες που έχει ο καθένας στην ζωή του.

Στα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν στην σχολή που ήθελαν έχω να πω τα εξής:

Καταρχήν, συγχαρητήρια γιατί καταφέρατε να περάσετε παρά τις εσκεμμένες αντιξοότητες που σας θέτει το σύστημα εκπαίδευσης. Επιτύχατε στο να κάνετε το πρώτο σας βήμα για να αποκτήσετε ένα πτυχίο. Αυτή την στιγμή δεν έχετε παρά να γιορτάστε και να χαρείτε. Όμως, όπως είπα πριν, οι πανελλήνιες είναι μόνο το πρώτο βήμα. Μέσα στο πανεπιστήμιο έχετε να δώσετε πολλούς αγώνες ώστε να φτάσετε στο πτυχίο. Με άλλα λόγια, επιβάλλεται να χαρείτε αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί από τον Σεπτέμβρη.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της φοιτητικής ζωής ο καθένας παίρνει μαθήματα ζωής γιατί είναι η πρώτη φορά που κάποιος βγαίνει στην πραγματική κοινωνία. Αληθεύει πως είναι τα πιο ωραία χρόνια κάποιου αλλά δεν είναι όπως την παρουσιάζουν στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Δεν πίνει συνέχεια ο φοιτητής φραπέδες κάτω από τον λευκό πύργο ούτε όλη την νύχτα τρέχει στα μπαράκια. Εξάλλου κάτι τέτοιο είναι βαρετό από ένα σημείο και πέρα. Η ομορφιά της προκύπτει από το γεγονός πως σχεδιάζεις πλέον την ζωή μόνος σου ώστε να λύσεις τα προβλήματα που θα έρθουν.

Και μία τελευταία συμβουλή. Υπάρχει η περίπτωση εκ πρώτης όψεως η σχολή που περάσατε να μην είναι αυτό που περιμένετε. Δεν λέω πως θα συμβεί σίγουρα όμως υπάρχει αυτή η πιθανότητα η οποία οφείλεται στο γεγονός πως οι "μέντορες" σας δεν σας ενημέρωσαν σωστά πριν το μηχανογραφικό. Παρ' όλα αυτά ένα τέτοιο πρόβλημα λύνεται εύκολα. Κάθε σχολή έχει ένα πλήθος αντικειμένων και είναι σίγουρο πως κάποιο από αυτά θα σας αρέσει. Έτσι αρκεί να ψάξετε ποιο από αυτά τα αντικείμενα σας ενδιαφέρει και να το ακολουθήσετε είτε επιλέγοντας τα αντίστοιχα μαθήματα επιλογής είτε κάνοντας μεταπτυχιακό.

Επομένως, είτε περάσατε εκεί που θέλετε είτε όχι το συμπέρασμα είναι ένα: Εσείς οδηγείτε την ζωή σας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας πει τι να κάνετε και ο αγώνας συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου