Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Τεχνητή νοημοσύνη

Ένας ανερχόμενος κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι σχετικά νέος καθώς τα πρώτα βήματα έγιναν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Βέβαια η μελέτη της λογικής και της νοημοσύνης έχει ξεκινήσει από τους αρχαίους φιλόσοφους (Αριστοτέλεια συλλογιστική).


Ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται ο Alan Turing (1913-1954) ο οποίος και εμπνεύστηκε την δοκιμή Turing (Turing test). Η συγκεκριμένη δοκιμή κρίνει το αν μία μηχανή συμπεριφέρεται ως νοήμον ων. Στο Turing test συμμετέχουν τρεις "παίκτες", μία μηχανή Α και δύο άνθρωποι B και C. Ο άνθρωπος C (κριτής) δεν βλέπει ούτε τον άνθρωπο Β ούτε την μηχανή A (διαγωνιζόμενοι) και συνομιλώντας μαζί τους προσπαθεί να διακρίνει ποιος από τους διαγωνιζόμενους είναι μηχανή και ποιος άνθρωπος. Αν ο κριτής θεωρήσει πως η μηχανή A είναι άνθρωπος τότε αυτόματα προκύπτει πως η μηχανή έχει νοήμονα συμπεριφορά.Όμως το ότι μία μηχανή συμπεριφέρεται ως νοήμον ων δεν σημαίνει πως σκέφτεται σαν άνθρωπος. Χαρακτηριστικό είναι το νοητικό πείραμα "το δωμάτιο της Μαίρης" όπου φαίνεται η διαφορά ενός ανθρώπου και μίας μηχανής. Το νοητικό πείραμα υπαγορεύει το εξής:

Η Μαίρη είναι επιστήμονας και μένει μέσα σε ένα ασπρόμαυρο δωμάτιο από το οποίο δεν υπάρχει έξοδος. Η ειδικότητα της είναι να μελετάει τα χρώματα με αποτέλεσμα να γνωρίζει τα πάντα για αυτά όπως το μήκος κύματος τους, το αποτέλεσμα των συνδυασμών τους, ποια μέρη του αμφιβληστροειδούς ερεθίζει το καθένα κτλ. Παρ' όλα αυτά μένει μέσα στο ασπρόμαυρο δωμάτιο της και δεν έχει βιώσει ποτέ κάποιο χρώμα. Όμως, μία μέρα δημιουργείται μία έξοδος στο δωμάτιο της και η Μαίρη καταφέρνει να βγει στον έξω χρωματιστό κόσμο.

Το δίδαγμα του πειράματος είναι το ότι η Μαίρη μέσα στο δωμάτιο είναι ο υπολογιστής ενώ στον έξω κόσμο είναι ο άνθρωπος. Ο υπολογιστής μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για ένα αντικείμενο όμως δεν μπορεί να βιώσει κάτι όπως ο άνθρωπος.Στις μέρες μας η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξαπλωθεί στην καθημερινότητα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μηχανή αναζήτησης "Google". Ήδη η Google ετοιμάζει αυτόματα αυτοκίνητα τα οποία θα επιδεικνύουν νοήμονα συμπεριφορά αντικαθιστώντας τους οδηγούς-ανθρώπους. Επίσης, άλλες μη προφανείς εφαρμογές είναι οι εξελικτικοί αλγόριθμοι, τα νευρωνικά δίκτυα, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας κτλ. Πρόσφατη αποκάλυψη ήταν ένα ρομπότ το οποίο έχει αυτογνωσία και μπορεί να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τα υπόλοιπα ρομπότ (δείτε εδώ).

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει φόβους και αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Σε πολλές ταινίες αποτυπώνεται ο φόβος για επικίνδυνα ανθρωποειδή (πχ Terminator) ή επικίνδυνα λογισμικά (πχ Matrix). Για αυτό τον λόγο έχουν αναπτυχθεί ζητήματα ηθικής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλοί ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα λένε πως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ανθρωποειδή τα οποία θα είναι "μηχανικά αντίγραφα" μας. Βέβαια ο Bill Gates είχε πει πως ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε λειτουργικό σύστημα των 32 bit και όμως αυτή την στιγμή γράφω από υπολογιστή των 64 bit.

Σημείωση: Σας συνιστώ να δείτε την ταινία Ex Machina (2015) όπου παρουσιάζονται πολλές από τις παραπάνω έννοιες.


Ρομπότ επεξεργασίας φυσικής γλώσσας: http://www.mitsuku.com/
                                                             http://nlp-addiction.com/eliza/
                                                             http://www.cleverbot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου